Nesmiselna Grčija

Ima ukvarjanje z Grčijo sploh še kakšen smisel? O tem se v teh dneh ne sprašujeta le prva voditelja evroobmočja, pač pa tudi evropski davkoplačevalci. Koncu koncev dobrih 11 milijonov Grkov že mesece živi od denarja, ki jim ga zagotavlja 322 milijonov Evropejcev, s katerimi delijo skupno valuto.

»Ne prosimo za več denarja, prosimo za več zraka«, je grški premier Samaras hitel pojasnjevati na sinočnji tiskovni konferenci v Berlinu, a izid tega, zadnjega obupnega poskusa balkanske politike, da si v Evropi izposluje boljše pogoje za sanacijo ekonomije pred bankrotom, je bil že vnaprej obsojen na neuspeh. Grčija ostaja, v primerjavi z drugimi državami v težavah, brezupen primer. Irska recimo, ki je monetarno unijo kot druga zaprosila za pomoč, je medtem uspešno izvedla potrebne ukrepe in se izvlekla iz recesije. Vse kaže, da si je ponovno povrnila tudi zaupanje posojilodajalcev, donos na Irske državne papirje, ki se trenutno giblje okrog petih odstotkov, pa je veliko bolj vzdržen, kot v primeru Španije in Italije, ki se utapljata v recesiji, da o Sloveniji sploh ne govorimo.

Zato je bil včerajšnji neizprosni odgovor Berlina povsem pričakovan: Grčija ne bo dobila nikakršnega popusta, dosledno bo izpolnjevala zahteve iz prvotnega dogovora, zadnjo besedo o naslednjem obroku pomoči bo tako in tako imela razvpita trojka. Ta Grke že mesece opozarja na prelomljene obljube, neizvedeno privatizacijo, nedotakljive državne uslužbence in skorumpirano administracijo. Samarasu zdaj ostaja zadnje upanje, Pariz, na katerega v zadnjih mesecih stavijo mnogi politiki z juga, a vse kaže, da se utegne tudi zadnji poskus izjaloviti. Še pred današnjim srečanjem je novi francoski voditelj, svoji predvolilni retoriki navkljub, Samarasu dal jasno vedeti, da tudi iz Francoske prestolnice podpore za nadaljnje odlašanje reform ne bo. Na četrtkovi skupni večerji je Merklovi in Hollandu očitno uspelo zgladiti nasprotja, tako da je Grčija zdaj postaja brez smisla.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 9

 1. Boris_j says:

  Čim bolj premišljeno in tudi čim prej ven iz območja evra naj gredo. Toda potrebujejo res premišljen izstop, da si ne bodo naredili še večje škode.

  Izstop iz evra bo arogantni, celo zločinski “trojki” in vsem drugim podpornikom zategovanja pokazal, da so šli preprosto predaleč. Da se ljudje ne bodo pustili do konca mazohistično mrcvariti finančnemu kapitalizmu. Izstop Grčije, bi bil dober tudi za nas in to v vidikih, ki jih še ne zaznamo.

  Izid te krize je odvisen od enega ključnega elementa: od tega kako dolgo so ljudje pripravljeni mazohistično trpeti neoliberalne blodnje, dokler ne potegnejo radikalne in odločilne zavore. Kot sem rekel, čim prej, tem bolje. In le upam, da jim bodo sledili tudi drugi, s Španci in Italijani vred, mogoče celo z nami. Stvari so šle že zdavnaj predaleč in še dlje gredo.

 2. SLOKurnik says:

  Se strinjam @Boris_j. Absolutno. Vendar večina ljudi nima o tem pojma to je za njih kot kvantna mehanika kjer še besede ne znajo izgovoriti.

 3. Boris_j says:

  Grčija bo še po najboljših izračunih, po sedanjem tempu rezanja, celo v letu 2020 nekje na 120% dolga svojega BDP. Po slabšem scenariju pa na 150%, torej bolj ali manj na istem kot zdaj. S tem, da si sploh ne moremo misliti kaj bodo vsi rezi in vse reforme vmes uničile. To nima nobenega smisla. Izstop in drugačna pot, samostojna pot, je enostavno nujna.

 4. Ferdinand says:

  Imam dva kredita v dveh bankah. Z ženo jih komaj odplačujeva, pa še slabše se nam obeta. Imam možnost: “…Izstop in drugačna pot, samostojna pot, je enostavno nujna…”?

 5. AlFe says:

  Ljubi komentatorji,
  ne slepimo se. Treba bo manj krasti! Zakaj že potrebujemo ministrstvo za šolstvo pa zavod za šolstvo pa agencijo za šolstvo pa ….

  Za nas so pa grozne zahteve “zločinske trojke”, ki hoče da zmanjšamo število zaposlenih v javnem sektorju, da izvedemo resnično privatizacijo do kanca in da se borimo proti korupciji! Resnično, to lahko zahteva samo “zločinska” trojka!

 6. Boris_j says:

  Sinteza gospodinjskega razmišljanja z državnimi problemi, je pogosto velika neumnost.

 7. Boris_j says:

  Težko gledam politike kako manipulirajo z državljani s takimi poceni anekdotami.

 8. Boris_j says:

  Alfe, ti si še naiven. Vse kar se je do zdaj izvedlo v državah v krizi, je krizo in dolgove, le poglobilo. Španija bo imela v tem četrtletju še nižjo rast kot v prejšnjem. To je potapljanje v tretji svet, vsako upanje na manj korupcije so tukaj le pobožne želje.

 9. Sašo Ornik Sašo Ornik says:

  Hujše je varčevanje, hujše so posledice za gospodarstvo. Namesto da bi več delali, je več brezposelnosti, BDP se krči, proračunskega primanjkljaja ni mogoče z nobenim rezanjem radikalno znižati, problemi ostajajo.

  Res je, če se ta politika ne bo spremenila, bo potrebno začeti izstopati iz evra. Potem bo seveda sledil tudi protekcionizem in Nemci se bodo vprašali, kaj se je zgodilo z njihovimi trgi. Nemške pravljice, ki se tako ali tako končuje, bo še hitreje konec.

  Izstop iz te politike zategovanja pasov bo nekaj časa bolel, a na dolgi rok bo dobro del. Če se kdo spomni l. Amerike izpred več kot desetih let, so bili deležni podobnih nasvetov in dokler niso rekli ne in šli svoje poti, so tudi šli samo navzdol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>