Galci na razpotju

Po mesecih zmernega optimizma, ko je nemškemu gospodarstvu uspevalo premagovati težnost in zadrževati evropski zdrs v recesijo, se prva lokomotiva zdaj komajda še premika. V drugem četrtletju je sedemnajsterica ponovno v rdečem, grožnja, da se konec poletja prične krčiti tudi največje gospodarstvo evroobmočja, pa vedno bolj verjetna.

Na prelomu iz pomladi v poletje se je evropsko gospodarstvo zmanjšalo za 0,2 odstotka, nič katastrofalnega, če pešanja ne bi spremljala čedalje ostrejša dolžniška kriza, ki lahko usodno zaznamuje konec leta. Za pičle 0,3 odstotne točke, poznavalci se ob takih številkah navadno namuznejo, se je Nemcem tokrat uspelo izogniti potopu, a napovedi so vse prej kot rožnate. Krčenja gospodarstva na celotnem območju skupne evropske valute, ki ga zdaj poleg globalnih razmer spodjeda še zmanjševanje domačega povpraševanja, očitno nihče več ne more preprečiti. Tako kot posamezne države, zdaj tudi Evropejci zategujemo pasove in preštevamo prihranke, kolikor jih je še ostalo.

Celotno gospodarstvo evroobmočja, z nekaterimi svetlimi izjemami, se že od konca lanskega leta opoteka in le še vprašanje časa je, kdaj bo ena od velikih držav pokleknila in celotni skupini zadala močnejši udarec, ki se lahko izkaže za usodnega. Pretekle mesece so mnogi s prstom kazali na Španijo, nato na Italijo, a največja bolnika monetarne unije zdaj nista več ključ do rešitve, pač pa je to, po vsej verjetnosti Francija. Drugo največje gospodarstvo evroobmočja, volitvam in zasuku v levo navkljub, ne beleži dobrih rezultatov. Statistiki so ponovno, že tretjič zapored, izmerili ničlo. Kako Galcem in s tem preostanku Evrope vliti upanja pa, povedano po pravici, ne ve nihče.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>