Najboljše za Španijo

Scenarij je že dobro znan. Po mesecih zanikanja in samoprepričevanja, češ, ne bo nas doletela usoda prezadolženih držav evroobmočja, javni dolg trenutno znaša »borih« 72% BDP, se Španija odpravlja po pomoč v Bruselj. Na včerajšnji tiskovni konferenci po seji vlade je španski premier Rajoy, ki je vse od zmagovite izvolitve desne vlade lanskega decembra zanikal kakršnokoli potrebo po evropskem posredovanju, prvič odprto spregovoril o možnosti, da njegova država zaprosi za pomoč.

V finančnih krogih ne tako nepričakovana odločitev je prišla le dan zatem, ko je šef Evropske centralne banke Draghi omenil možnost, da bi njegova inštitucija pričela odkupovati obveznice tistih držav evroobmočja, ki jih, po sprejemljivi obrestni meri, že dolgo nihče več noče. Najbolj verjetnima prosilcema za pomoč, rojaku Montiju in pa Rajoyu je Draghi obenem položil na srce, da morata prej v Bruslju vložiti uradno zaprosilo, saj odkupovanje državnih obveznic presega mandat banke. Realnost finančnih trgov je neusmiljena. Medtem, ko so Nemci pred dvema tednoma svoje papirje spet prodali po negativni obrestni meri, so  investitorji za španske desetletne obveznice pred dnevi zahtevali neverjetnih 7,8%, daleč nad mejo, pri kateri so za pomoč zaprosili sosedi, Portugalci ali do vratu zadolženi Irci.

Čeprav mnogi verjamejo, da Rajoy za pomoč doslej ni zaprosil zaradi ponosa, njegova stranka ima v parlamentu namreč odločno večino in njegova vlada za enkrat ni omajana, kot se je to običajno dogajalo v primeru drugih prosilk za evropsko pomoč, pa razlog Rajoyevega omahovanja verjetno tiči drugje. Ne le, da se Španci soočajo s katastrofalno brezposelnostjo, več kot četrtina prebivalstva je brez dela, gospodarstvo pa v razsulu, premier je svojim zvestim volivcem, upokojencem, obljubil, da se pokojnine pod njegovo vladavino ne bodo znižale, zdaj pa bo moral svojo obljubo prelomiti, saj bodo prav pokojnine in plače javnih uslužbencev v primeru evropske pomoči prve na udaru. A Rajoy je včeraj ponovno zagotovil: »Napravil bom tako, kot sem vedno in kot je najboljše za Špansko ljudstvo.« Tako kot vsi prosilci za evropsko pomoč doslej.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 3

  1. silver account says:

    Če cele države v Evropi kar naenkrat ne zmorejo več brez pomoči, je to jasen znak, da nekaj grdo ne štima. Pa ne na tak način, kot nas hočejo prepričati evropski oblastniki. Učiteljica zgodovina kaže, da bo v doglednem času pričelo pokati. Vprašanje je le ali jim bo uspelo prepričati siromake, da se bodo pobijali med sabo, ali pa bo prišlo do podobne čistke, kot v Rusiji po oktobrski revoluciji. Ko je razjarjeno ljudstvo brez kontrole množično pobijalo kulake. Torej vse, ki so bili vsaj videti bolje situirani. Ne glede na to, kako so prišli do bogastva. Kill them all! je bil moto vsega. Zato res ne štekam tehle naših tajkunov. Takih in drugačnih. Ali se res ne zavedajo, da so naravne tarče? S celo žlahto vred.

  2. Pingback: Najboljše za Španijo

  3. Pingback: Najboljše za Španijo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>