Korak med evrom in drahmo

Iz meseca v mesec je Grkom uspevalo nemogoče. Oblast bankrotirane članice evroobmočja je v zameno za prazne obljube vedno znova izprosila denar, ko je bila denarnica prazna, pa je zagrozila s kaosom in dobila še. Zdaj, ko ima znamenita trojka vedno več dela v drugih državah po jugu Evrope, je spremembe čutiti tudi na Balkanu.

Poznavalci pravijo, do so po grških volitvah pogajanja drugačna. To je bilo jasno takoj potem, ko je bila sestavljena nova vlada, ki je, da bi premagala dotlej zmagovito Sirizo, obljubljala nov reševalni paket, pa ga iz Bruslja ni in ni bilo. Po dveh letih prelomljenih obljub in 240 milijardah evrov so Grki očitno prišli do konca. To je prejšnji teden skesano priznal tudi novi finančni minister, ko je po sestanku z razvpito trojko dejal: »Bili so jasni in neposredni, dokler bomo imeli rezultate, nas bodo podpirali, sicer bodo odšli.« Kljub sovraštvu do vsega, kar predstavlja Grške posojilodajalce, od Nemcev in Angele Merkel, do kapitalistične zarote proti »suverenemu narodu«, je večini zdaj jasno, da med evrom in drahmo ne zeva prepad, pač pa da jih od bankrota loči le še korak. Atene, obljubam navkljub, resne privatizacije državnega premoženja še niso začele, med volitvami je obstala davčna reforma, enako velja za spremembe javnega sektorja in odpiranje zatohle zbirokratizirane države, v kateri še zmeraj vladata korupcija, kronizem in državni kriminal.

Da se pritisk zdaj stopnjuje, dokazuje tudi zadnja odločitev Evropske Centralne Banke, ki je v petek sporočila, da bo grške banke prenehala zalagati s svežim denarjem v zameno za njihove brezvredne papirje. Tega, kar je bilo še pred tedni običajna praksa in je grški bančni sektor v času pred volitvami, ko so ljudje panično dvigali evre, ohranjevalo pri življenju, zdaj ni več. Grki so prednost prvih posojilodajalcev, ki jim grozi bankrot, že zapravili. Zdaj gre zares, pred vrati evropskih inštitucij se že vije vrsta novih.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

  1. info says:

    Bankrot je že zelo dolgo, če smo realni. Denar, ki se plasira tja dol, se ne izključno po želji Grčije…tudi če bi slučajno bil po njihovih željah je nekdo to odobril, a ne?

  2. SLOKurnik says:

    Denar, milijarde in milijarde €€, ki so se tovorile v šleperjih, vagonih in ladjah v Greece in nato naprej v nemške in francoske banke in ki smo jih nekaj darovali tudi mi iz revne vukojebine, je bil zaukazan od Ihre Majestät Kanzlerin Frau Merkel. Ok?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>