Nemško spraševanje

Začelo se je prejšnji teden z javnim pozivom, na čelu s prvopodpisanim, direktorjem Münchenskega inštituta za ekonomske raziskave IFO. V njem je 170 nemško govorečih ekonomistov nastopilo proti reševanju evropskih bolnikov »v nasprotju z nemškimi interesi« in sodržavljane pozvalo, naj se zoperstavijo nevarni politiki prevzemanja tujih dolgov. Po prepričanju podpisnikov je bančna unija, v katero naj bi bila Merklova prisiljena na zadnjem evropskem srečanju na vrhu, nevarna za zdrave države evroobmočja, saj bi jih izpostavila tveganju nevzdržnih bančnih sistemov prezadolženih članic.

Na odgovor ni bilo potrebno dolgo čakati. Ekonomisti z drugega brega, ob podpori združenja delodajalcev in sindikatov, so podpisnike obtožili »nevarne igre« in navajanja trditev, ki da so povsem neosnovane. Sporni Evropski stabilizacijski mehanizem, prva sredstva naj bi obubožanim španskim bankam, s tihim pristankom kanclerke, zagotovil še ta mesec, po mnenju oponentov »ne bo neposredno financiral« oslabelih bank, poleg tega pa da bo nad operacijami skrbno bdelo novoustanovljeno telo za evropski bančni nadzor. Ko bo to ustanovljeno in ekipirano, dodajajo poznavalci.

Nemčija, ki je doslej veljala za nesporno zmagovalko monetarne unije in njen najmočnejši garant, postaja ob vprašanju evra vedno bolj razcepljena. Po treh letih evropske dolžniške krize je njeno gospodarstvo še zmeraj zdravo. Za razliko od večine drugih članic brezposelnost v državi pada, fiskalni prihodki pa naraščajo, kljub temu, da se davčna obremenitev v zadnjih letih ni povečala. Še več, letos bodo javni uslužbenci celo deležni višjih plač. A tudi za Nemčijo se na obzorju zbirajo temni oblaki. Po dolgem času se je napoved gospodarske rasti za prihodnje leto znižala, Nemci pa postajajo čedalje bolj črnogledi. Zadnja Spieglova raziskava javnega mnenja razkriva, da jih le 30% ni zaskrbljenih za prihodnost, polovico resno skrbijo prihranki, največ, 70% pa se jih boji inflacije. Strah pred razvrednotenjem denarja, ki je globoko zakoreninjen še iz časa med vojnama, še zmeraj vlada Nemčiji. Več kot polovica vprašanih se zato strinja s kanclerko, ki zatrjuje, da Nemčija skupne evropske valute ne bo branila za vsako ceno. In s tem bodo morali računati tudi na jugu Evrope.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. Pingback: Nemško spraševanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>