Denar za Španske banke

Finančniki za vikend navadno počivajo, ta konec tedna pa so mnogi preživeli v pisarnah. Začelo se je, ko so svetovne borze zaprle vrata in so finančne ministre sedemnajsterice ponovno pozvali k reševanju evra. Po Grčiji, Irski in Portugalski, za njih so druge članice monetarne unije doslej zbrale okroglih 500 milijard evrov, je zdaj na vrsti Španija.

Triurna videokonferenca, po koluarjih se šušlja, da je bilo iz pisarn slišati tudi povišane tone, je že v soboto prinesla  dogovor, po katerem bo za Španijo, novo prosilko likvidnih sredstev, prihodnji teden zagotovljenih svežih 100 milijard evrov. Z njimi naj bi njen bančni sistem ohranili pred potopom, saj so španske banke v zadnjih mesecih dokončno pokleknile pred nepremičninsko krizo, ki jo poslabšuje še naraščajoča brezposelnost. Brez dela je že več kot 5,6 milijona Špancev, tegobam pa kar ni videti konca.

Reševanje iberskega bolnika, četrtega največjega gospodarstva evroobmočja, bo tokrat prvič potekalo brez neposrednega vpliva Mednarodnega denarnega sklada. Za razliko od sporazumov z vladami drugih držav, ki so potrebovale pomoč, je Španski uspelo izposlovati, da razvpiti sklad ne bo sodeloval pri reševanju. Po trenutnem dogovoru bo zgolj ocenjeval vladne ukrepe na bančnem področju, med tem ko gospodarske reforme ostajajo izključno pod nadzorom EU.

Da je v primeru Španije drugače, tudi zaradi ponovnih volitev v Grčiji, kaže odločitev, da se sredstva za rekapitalizacijo bank zagotavljajo v okviru Evropskega stabilizacijskega mehanizma, za katerega zadošča preprosta večina glasov, omogoča pa tudi večjo fleksibilnost pri plasiranju sredstev. Včerajšnje pojasnilo nemškega finančnega ministra Wolfganga Schaeubla je bilo pomenljivo: »Sporazum bo lahko res kmalu ratificiran.«  Denar za Španske banke torej bo, a to je šele začetek.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 2

  1. Pingback: Prvi račun, tokrat za Špance | Lorax

  2. Pingback: Denar za španske banke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>