Zeleni otok za evro

Pretekli teden je skupni evropski valuti končno prinesel olajšanje. Ko je že kazalo, da je izgubila ves sijaj, otepati so se je začeli celo v Grčiji, ki jo pred bankrotom ščitijo prav sredstva ostalih članic sedemnajsterice, je monetarna unija zmagala z ljudskim glasom.

Fiskalni pakt, ki je nastal na pobudo nemške kanclerke Angele Merkel in so ga januarja že sprejeli voditelji 25 od 27 držav, članic Unije, je uspešno prestal prvo in edino preizkušnjo na referendumu. Sporazum, ki omahujočim članicam evroobmočja zagotavlja zaščito pred fiskalnim zlomom, so na četrtkovem glasovanju Irski volivci podprli s prepričljivo večino. Zagovorniki zategovanja pasu so zbrali dve tretjini glasov in čeprav se je glasovanja udeležila manj kot polovica od 3,1 milijona registriranih volivcev, je evro dosegel prepričljivo zmago.

Irska, ki ji trenutno povsem odvisna od sredstev stabilizacijskega sklada, je doslej vestno sledila navodilom Mednarodnega finančnega sklada in Evropske unije, v zadnjih mesecih beleži dobre gospodarske rezultate. In čeprav se je zaradi gospodarske krize in 120 odstotne zadolženosti pred tremi leti znašla na robu, se ji povratek na mednarodne finančne trge zdaj obeta že prihodnje leto.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>