Španska vas

Ko je nova, Rajoyeva vlada novembra lani prevzela oblast, so mnogi napovedovali, da bodo tudi iz Španskih omar kmalu padali okostnjaki.  Napovedi, da je bilo v knjigah odhajajoče vlade marsikaj prikrito, so se kmalu izkazale za resnične. Statistiki so uradno potrdili, da državni primanjkljaj v letu 2011 še zdaleč ni dosegel obljubljenih 6%, pač pa kar 8,9% BDP. A stanje iberskih javnih financ je očitno še veliko slabše.

Največ je govora o 17 avtonomnih regijah, za katere se je izkazalo, da so do vratu zadolžene. Mnoge si na trgu sploh ne morejo več sposoditi denarja, njihove obveznice pa so si že zdavnaj prislužile status smetja. Kakšno je dejansko stanje, je za enkrat še težko ugotoviti, zadnje tedne pa se omenja znesek 36 milijard evrov, ki naj bi jih bilo potrebno letos refinancirati, da bi španske lokalne oblasti obdržali nad vodo.

Za kako velik problem gre, pove podatek, da so regije lani porabile približno polovico Španskega javnega denarja. A ker so odgovorne tako za zdravstvo, kot tudi za šolstvo, oba sektorja pa bosta v prihodnosti občutila varčevalne reze, razmere zdaj postajajo dramatične. Če namreč hoče Rajoyeva vlada letos resnično zmanjšati primanjkljaj, bo morala poseči na politično občutljivo področje regionalizma. Za najbolj zadolženi namreč veljata Katalonija, ki ima izrazito nacionalno identiteto in Valencia, ki je pred leti gostila razkošno svetovno razstavo, danes pa se duši v dolgovih. Samo ti dve regiji bosta morali za poplačilo zapadlih obveznosti v naslednjih tednih zagotoviti svežih 10 milijard in vse bolj očitno postaja, da bosta morali po denar v Madrid. Ko si je namreč Valencia pred dnevi izposodila 500 milijonov evrov, so obresti poskočile na nevzdržnih 7%.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>