Stranski učinki

Neformalni evropski vrh bo v sredo pokazal, ali so se razmere, z zamenjavo na čelu drugega evropskega gospodarstva, res spremenile. V zadnjih dneh, ko iz Elizejskih poljan veje svež veter, je veliko oči uperjenih v Francoisa Hollanda, za katerega se zdi, da svojih volivcev tokrat ne bo razočaral. Po koncu srečanja najrazvitejših držav G8 v Camp Davidu, je novi Francoski predsednik že napovedal, da bo Evropskim voditeljem še ta teden predstavil novi načrt za vzpodbuditev gospodarske rasti v evroobmočju. Sestavni del paketa ukrepov bodo po njegovih besedah tudi evroobveznice, ki se jim sedanja nemška koalicija upira.

Navdušenje nad obveznicami, za katere bi skupaj jamčile vse članice evroobmočja in ki naj bi po pričakovanjih, predvsem ameriških ekonomistov, ponovno okrepile zaupanje v omahujočo evropsko valuto, naj bi se s pogreto politično krizo v Grčiji še okrepilo. Hollande lahko zato pričakuje, da bo njegovo pobudo podprl jug Evrope, italijanski in španski premier Monti in Rajoy, ki jima pri konsolidaciji javnih financ zaenkrat ne gre najbolje od rok, pa tudi predsednik Evropske komisije, Portugalec Barroso. Na drugi strani pa se krepi tudi odpor proti »socializaciji dolgov« olivnega pasu. Severne države, ki so svoje javne finance že uspele obvladati, Finska, Nizozemska, predvsem pa motor evropskega gospodarstva, Nemčija, ki evroobmočje kot celoto še ohranjajo pred zdrsem v recesijo, so do Hollandovega predloga zadržane.

Ko je pred srečanjem na vrhu predsednik Evropskega sveta Van Rompuy v pismu voditeljem zapisal, da »ni prekmalu za pogled v prihodnost in premislek o korenitih spremembah gospodarske politike«, se je oglasila tudi Nemška kanclerka in poudarila, da vnaprej nikakor ne zavrača možnosti za uvedbo skupnih obveznic, a da bi bila njihova uvedba mogoča zgolj in samo ob tesnejši fiskalni in gospodarski integraciji na Stari celini. Da pot do evroobveznic vodi skozi Berlin, je včeraj potrdil tudi namestnik nemškega finančnega ministra, ki je skupne obveznice označil za »napačno zdravilo ob napačnem času … s hudimi stranskimi učinki«.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>