Nezadržna rast in parnik Slovenija

Ko je prvi val Ameriške bančne krize spomladi 2009 pljusknil na Evropska tla in oplazil Slovenijo, jih je kar nekaj pohitelo s pomirjujočim zagotovilom, da se bodo razmere pri nas vrnile v stare tirnice takoj, ko se bo spet zagnal Nemški gospodarski stroj. Najbolj prodorni so Slovensko rast takrat preprosto vezali na gibanje Nemškega BDP. Iz današnje perspektive postaja jasno, da se ne bi mogli bolj zmotiti.

Medtem ko se Slovensko gospodarstvo in z njim družba v celoti, tri leta kasneje, nikakor ne moreta izviti iz krize, gospodarski rasti na severu, ironično, kar noče biti konca. Več kot petodstotna vrzel v donosu, ki je zazijala med Slovenskimi in Nemškimi vrednostnimi papirji je le vrh ledene gore, proti kateri pluje naš Titanik, kot je pred dnevi državo brez sape slikovito označil pripadnik upravljavske elite.

Nemški gospodarski preroki so v en glas optimistični. Največjemu gospodarstvu evroobmočja napovedujejo rast v letošnjem in v prihodnjem letu. Od 0,9% letos do 2% v prihodnjem letu, se glasijo njihove napovedi, nekaj o čemer lahko pri nas le še sanjamo. In to še ni vse. Nemcem obljubljajo tudi padec že tako nizke brezposelnosti, saj naj bi se jih v letošnjem letu na novo zaposlilo pol milijona, prihodnje leto pa še 300.000. Ne nazadnje, če se gospodarske napovedi uresničijo, se bo njihova javna blagajna zaradi večjih davčnih prilivov prihodnje leto zadolžila le še za 0,2% BDP, napovedanemu povečanju plač javnim uslužbencem navkljub.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 4

 1. žaba says:

  Lorax tukaj bi te popravil.Verjeti je treba le in edino v moč rok vse besede so tu popolnoma zaman.

 2. Lorax Lorax says:

  Mogoče res, a staro reklo nas uči: Pamet v roke!

 3. pavel says:

  Če bi bila Slovenija v dobri gospodarski kondiciji, jo kriza ZDA niti ne bi ogrozila, saj niti ni imela okuženih delnic, razen tistega ščepca, ki jih je kupil guverner Gaspari.

  V Sloveniji je kriza zaradi socializma: podjetje v državni lasti so vodena izrazito slabo ( v njih politične elite v glavnem kradejo), birokratski aparat je preplačan in neučinkovit, vsepovsod je negativna selekcija. Parazitski sistem je prišel do bridkega konca, ko ni več hrane in paraziti žrejo en drugega v imenu svojih fevdalno – provincialnih – interesnih – nacionalnih PRAVIC.

 4. Pingback: Nezadržna rast in parnik Slovenija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>