Mario se poslavlja

Mariu Montiju, ki se je na čelo italijanske vlade zavihtel po odstopu Silvia Berlusconija z obljubo, da bo naši zahodni sosedi povrnil konkurenčnost, se čas nezadržno izteka. Kljub temu, da je takoj po novembrskem prihodu na oblast zvišal davke, je dolge  mesece užival v visokem zaupanju javnosti, zdaj pa mu utrujeni Italijani obračajo hrbet. Če sta začetek marca njegovim reformnim obljubam verjeli dve tretjini državljanov, je zdaj takih manj kot pol.

Ljudje so doslej slišali veliko obljub, a udarilo je predvsem po njihovih denarnicah. Cere goriva so se povzpele v nebo, davčne utaje vplivnežev pa so prav tako pogoste, kot prej. Tudi državni aparat ni nič bolj učinkovit, medtem ko gospodarstvo vedno globlje tone. Italijo hudo bremeni njen vrtoglavi dolg, ki po uradnih podatkih znaša že 1.900 milijard evrov (1,9 bilijona), zadolževanje pa se kar noče ustaviti. Vse skupaj dodatno zapletajo še lokalne volitve, ki bodo 6. in 7. maja. Prav zaradi njih Montijeva vlada zavlačuje z reformo zaposlitvene zakonodaje. Lažje odpuščanje in vrsta drugih sprememb, ki naj bi italijanskemu trgu dela vrnila dinamiko in zvišala konkurenčnost gospodarstva, pa po mnenju poznavalcev ne bo nadomestila škode, ki jo Italiji povzročajo korupcija, kronizem in samovolja administracije.

Italijanski prevozniki, ki se šibijo pod najvišjimi cenami goriva v Evropi, so za prihodnji mesec napovedali ulične proteste. Vedno glasnejši so tudi podjetniki, ki jim vlada že mesece ne poravnava računov za dobavljeno blago in storitve. Terjatve gospodarstva, ki se kopičijo po ministrstvih, naj bi presegle 100 milijard evrov, medtem ko obljubljena velika javna dela, s katerimi naj bi se Italija izvila iz recesije, stojijo. Zato so vse pogostejša ugibanja, da so Super Mariu, za katerega so že ob izvolitvi mnogi poudarjali, da gre zgolj za lutko v rokah vplivnežev, šteti dnevi.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. bine bone says:

    Bo zamenjal Maria na Lj tv. Kaj naj gre. Itak pa preko luže odločajo kdaj, predčasne volitve kdaj, tehnična vlada. V EU si lahko predsednik vlade, če so ti naklonjeni v Beli hiši.
    Oba Lucas in Mario Monti sta se kalila v Rockefellerjevi Trilaterarni komisiji.
    Lucasu Papademusu pa je bil zelo naklonjen Zbigniew Brzezinski. Brez razloga že ne.
    E banditi, ki so svet pahnili na sam rob propada bodo Evropejcem izbiral še predsednike vlad. Pampedeus in monti sta tudi člana izjemno aktivne think tank skupine Bruegel, ki jo financira 28 globalnih korporacij. Monti pa je bil doslej še svetovalec lopovske banke Goldman Sach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>