Kdo bo pljunil v roke?

Bolj ko se bližajo grške volitve, danes je bil razpuščen parlament, bolj nejasno postaja, kdo bo v prihodnje vodil obubožano državo. Ko so pred meseci gorele Atene in je usoda Andreasa Papandreouja visela na nitki, se je zdelo, da ima konservativna Nova demokracija zmago že v žepu. Po tednih napetih pogajanj, ki jim je sledil premierjev odstop, so poslanci s stisnjenimi zobmi glasovali za nepriljubljene varčevalne ukrepe. Upniki so na čelo prehodne vlade imenovali tretjega človeka, nekdanjega bančnika Papademosa in karte so se ponovno premešale.

V tem času sta vodilni grški stranki izgubljali zaupanje volivcev, predstavniki skrajnežev z obeh strani političnega spektra, ki so varčevanju najbolj glasno nasprotovali, pa so jadrali v višave. Če so socialisti in konservativci na volitvah oktobra 2009 skupaj zbrali skoraj 80% glasov, se je njihovo volilno telo ob koncu lanskega leta skrčilo na pičlih 30%. Ob tem so se mnogi spraševali, ali je dvopartijskega sistema, v katerem eno veliko stranko na oblasti vedno zamenja njena nasprotnica, enkrat za vselej konec. A minili so meseci in kot kaže se politična situacija ponovno vrača v stare tire. S Papandreoujevim odhodom, zamenjal ga je finančni minister Venizelos, ki enkrat za spremembo ni potomec levičarske dinastije, so Grki pozabili na pretekle grehe. Enako velja na desni, saj se volivci vračajo. Če je verjeti zadnjim meritvam javnega mnenja, PASOK in Nova demokracija ponovno obvladujeta polovico volilnega telesa, čeprav se kampanja uradno še ni niti začela. Venizelos in Samaras imata na voljo dobre štiri tedne, da volivce prepričata v rešitev gospodarstva, ki se že peto leto utaplja v recesiji.

Zmagovalca nato čaka težka naloga, izpolnitev danih obljub. Od 30.000 državnih uslužbencev, kolikor naj bi se jih poslovilo lani, jih je doslej odšlo zgolj 7.000, večinoma v pokoj. Nova vlada bo morala pospešiti tudi privatizacijo, saj je bila od obljubljenih 5 milijard evrov iz prodaje državnega premoženja doslej zbrana le tretjina, za letos pa je iz tega naslova obljubljenih še 11 milijard. Ostane ji tudi pobiranje davkov, boj proti korupciji in še kaj bi se našlo med obljubami, s katerimi so marca Grki prišli do zadnje tranše pomoči. Navsezadnje, resnične reforme na Balkanu so šele na začetku in premier bo moral po volitvah krepko pljuniti v roke.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>