Bika za roge

Potem ko so v petek finančni ministri evroobmočja Španiji odobrili, da se v letošnjem proračunu namesto za 4,4% zadolži za 5,3% BDP, se je premier Mariano Rajoy odločil, da bo bika zgrabil za roge. Njegovi vladi, ki je novembra prišla na oblast, kaj drugega sploh ne preostane. Četrto gospodarstvo evroobmočja je ponovno v recesiji, stopnja nezaposlenosti je najvišja v Evropski uniji, sindikati pa so z enodnevno splošno stavko v četrtek ohromili državo.

Desno-sredinska administracija sicer vlada z navideznim lagodjem. Na volitvah je dosegla največjo večino  zadnjih trideset let. Razen tega je bila izvoljena s predvolilno obljubo zategovanja pasu, po prvih spremembah delovne zakonodaje in bančništva, ki naj bi povečale konkurenčnost gospodarstva, pa je zadržala presenetljivo visoko podporo javnosti. Nedavne meritve javnega mnenja so pokazale, da reformne ukrepe, ki naj bi sledili na področju javnega zdravstva in izobraževanja, podpira kar polovica španskega volilnega telesa. Kljub temu je bila napoved novih varčevalnih ukrepov v višini 27 milijard evrov sprejeta z mešanimi občutki. Čas za pomiritev investitorjev v španske obveznice se izteka in nova vlada mora, še preden se ponovno poda na finančne trge, zagotoviti vzdržno obrestno mero.

Španski finančni minister je v petek jasno poudaril, da bodo finančne trge pomirili »predvsem ukrepi doma«. Če zaupanje v državo splahni, bo, tako kot v primeru Irske in sosednje Portugalske, Madridsko blagajno prevzela razvpita trojka. Tega pa si verjetno ne želijo ne sindikalisti, ne politiki, še najmanj pa izčrpano špansko ljudstvo.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. Pingback: Bika za roge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>