Novi bolnik je Španija

Komaj so si evropski finančni ministri oddahnili po delnem odpisu grškega dolga, že na vrata trka novi bolnik. Na splošno presenečenje pa tokrat ne gre za še eno v nizu opešanih gospodarstev z obrobja, pač pa za četrto največjo ekonomijo evroobmočja, za Španijo.

Reševanje Iberskega kraljestva bo, v primerjavi z vso dosedanjo pomočjo opešanim članicam monetarne unije, precej trši oreh. Že pred volitvami je kazalo slabo, saj naj bi primanjkljaj državne blagajne dosegel 6% BDP. Zdaj, ko so se napovedi iz predvolilnega leta izkazale za preveč optimistične, v zadnjem proračunu socialistične vlade je zazijala kar 8,5% velika luknja, so tudi napovedi letošnjega 4,4% primanjkljaja na vse bolj trhlih nogah. Razmere pa, menjavi oblasti navkljub, ne kažejo hitrega izboljšanja. Nasprotno, tradicionalno visoka Španska nezaposlenost je po zadnjih podatkih dosegla vrtoglavih 23% in je celo višja od Grške, namesto rasti pa se letos gospodarstvu obeta krčenje.

Novi španski premier Mariano Rajoy je ta teden ponovil obljubo, po kateri bo Španija proračunski primanjkljaj do leta 2013 spravila na 3%, kot to zahteva decembra sprejeti Pakt za stabilnost in rast. V gospodarskih razmerah, ki trenutno vladajo svetu, pa se lahko njegove besede vse prehitro spremenijo v prazne obljube.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>