Popoln vihar, ki traja

Z minuto molka in šintoističnimi rituali se Japonci danes spominjajo popolnega viharja, ki je pred letom dni zajel eno od najbolj razvitih držav na svetu.  Ob 2:46 po lokalnem času se je začela tresti zemlja, dobre pol ure zatem so obale dosegli nekaj deset metrov visoki valovi in začel se je mrtvaški ples, ki je s sveta zbrisal na stotine naselbin in sprožil dramo černobilskih razsežnosti.

Čeprav Japonci živijo s potresi, je bil lanski, en najmočnejših v zgodovini, le uvod v popoln vihar, ki je sledil v tednih zatem. Divjanje narave je razkrilo vso krhkost človeške družbe, najbolj disciplinirane in tehnološko dovršene na  planetu. V redkem premirju med političnimi strankami je zazijala velika praznina v vodenju države, ki je razkrila vso nesposobnost sodobnih političnih elit. Z redko gesto je, prvič v zgodovini monarhije, posredoval celo japonski cesar, ko se je odpravil med brezdomce. Japonska jih po nesreči še zmeraj šteje 326.000, med njimi tudi 80.000 pregnancev iz Fukušime.

Gospodarstvo si še ni v celoti opomoglo. Parlament je po nesreči sicer sprejel 175 milijard evrov težak program pomoči, ki pa še zdaleč ne zadošča za obnovo države. Ekonomija bo, po pričakovanjih, šele v prihodnjih mesecih dosegla raven izpred potresa. Japonska pa se ne sooča zgolj z izgubo življenj in gospodarskimi posledicami. Najtežje bo ljudem povrniti zaupanje v voditelje in njihove prazne obljube. Najslabše se  piše jedrskemu lobiju. Po vsej državi bodo danes potekale protijedrske demonstracije, nekaj, kar si je bilo pred letom dni nemogoče predstavljati, še manj pa, da na Japonskem danes ne obratuje še niti ena od jedrskih central, ki jih je zaustavilo lansko tresenje tal.  Popoln vihar, ki še kar traja.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>