Na trhlih nogah

Kljub temu, da je 25 od 27 evropskih voditeljev prejšnji teden podpisalo Fiskalni kompakt, Češka in Britanija sta se sporazumu za enkrat odpovedali, evro ostaja na trhlih nogah. Kompakt, po katerem bodo članice evroobmočja lahko računale na pomoč obeh evropskih reševalnih skladov samo v primeru, če bodo v ustave svojih držav zapisale pravilo uravnoteženega proračuna, ni zadovoljilo ne zasebnih vlagateljev, še manj pa poznavalce finančnih trgov.

Čeprav je bilo v petek politično ozračje v Bruslju bolj sproščeno, kot na prejšnjih srečanjih in večjih zapletov pri ratifikaciji sporazuma, ki ga mora zdaj potrditi najmanj 12 od 17 članic evroobmočja, ni pričakovati, pa okrevanje monetarne unije že dolgo ni več zgolj odraz politične volje.

V senci Bruseljskih žarometov se namreč nadaljuje grška tragedija. Zasebni investitorji še zmeraj niso pristali na delni odpis grškega dolga, ki bi državo razdolžil za sto milijard evrov in omogočil njeno preživetje v monetarni uniji. Karte, ki jih držijo v rokah, so dovolj močne za tveganje. Nenadzorovani bankrot balkanske članice evroobmočja bi zamajal Italijanski in Španski bančni sistem, ki bi po prvih ocenah potrebovala sveži bilijon (tisoč milijard) evrov. V primeru zavrnitve odpisa bi jo skupila tudi Evropska centralna banka, poleg Grkov pa bi jo najslabše odnesli Irci in Portugalci, ki bi tudi bili prisiljeni zapustiti evro.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>