Stante pede

Na prvi pogled gladka zmaga nemške kanclerke, v ponedeljek je 130 milijardni paket za Grčijo podprlo 496 poslancev Bundestaga, 90 jih je bilo proti, 5 se jih je vzdržalo, je z vsakim dnem manj prepričljiva.

»Evropa bo padla, če pade evro. Evropa zmaga, če zmaga evro!« je v svojem nagovoru parlamentu pred glasovanjem svarila Merklova. In medtem, ko je zakonodajalce prepričevala, češ da »100 odstotne garancije« za učinkovitost ukrepov ni, da pa bodo pričakovane koristi vendarle odtehtale tveganja, je morala miriti še upornike v lastnih vrstah. Med njimi se je znašel celo njen notranji minister, ki je Grčijo pred tem odkrito pozival, naj zapusti evroobmočje. Nemški kanclerki končno ni preostalo drugega, kot da se ob glasovanju opre na opozicijo, saj ji je zaradi ubežnikov iz njene koalicije preprosto zmanjkalo glasov. Na srečo Social-demokrati in Zeleni pomoč opešanim članicam eroobmočja že od začetka krize brezrezervno podpirajo. A za Merklovo se težave s tem še niso končale.

Dan kasneje, v torek se je zapletlo z odločitvijo Nemškega zveznega ustavnega sodišča. To je v svoji sodbi ponovno omejilo pristojnosti devetčlanske skupine parlamentarcev, katerih naloga je, da po hitrem postopku obravnavajo in v nujnih primerih tudi odločajo o reševanju skupne evropske valute. Najvišje nemško sodišče je v svoji sodbi zapisalo, da je delovanje lani ustanovljene skupine v Bundestagu »v velikem delu« neskladno z ustavo in da je dosedanji način hitrega odločanja o reševanju evra potrebno spremeniti. To za Merklovo pomeni dodatna posvetovanja, saj bo o mnogih odločitvah zdaj namesto deveterice odločalo vseh 620 parlamentarcev. Nemška ustava namreč zagotavlja, da lahko o vseh pomembnih vidikih javnih financ odločajo prav vsi poslanci in ne, stante pede, zgolj peščica izbrancev.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>