Grenki Valentin za Slovenijo

Dan se je, vsem sladkarijam navkljub, začel slabo. Moody’s je uresničil napovedi in Sloveniji znižal bonitetno oceno  z A1 na A2 ter pridal negativne obete, kar pomeni, da se pot navzdol nadaljuje. Pri tokratnem znižanju se je naša država znašla v slabi družbi. Poleg Portugalske, ki bo verjetno kmalu zaprosila za dodatna sredstva reševalnega sklada, Španije in Italije, dveh velikih bolnic evroobmočja je pristala ob boku nekdaj precej zaostalih ekonomij, Malte in Slovaške. Da so med razlogi za znižanje ocene neizvedene institucionalne reforme in šibka makroekonomska napoved za celotno regijo, nam ne more biti v tolažbo, še zlasti, ker slabih novic s tem še ni bilo konec.

Nekaj ur zatem se je Slovenija znašla med dvanajstimi problematičnimi članicami Evropske unije, ki bodo v naslednjih tednih predmet podrobnejših analiz. Evropska komisija je namreč na podlagi pooblastil, ki jih je dobila konec prejšnjega leta in so namenjena oceni makroekonomskih razmer, izdala svoje prvo poročilo s seznamom grešnikov. V njem je Slovenija izpostavljena zaradi skokovitega povečanja stroškov dela, posojilne politike in nepremičninskega balona. Evropski komisar za denarne in gospodarske razmere Olli Rehn je ob predstavitvi poudaril, da bo morala vlada podrobneje pojasniti »visoko zadolženost podjetij in razmere v nepremičninskem sektorju«, problematična pa ostaja predvsem zadolženost bančnega sektorja.

Podatki o bančnem poslovanju so več kot pomenljivi. Slovenske banke so do konca lanskega leta oblikovale za več kot tri milijarde evrov oslabitev, delež slabih kreditov pa presega devet milijard evrov ali kar sredstva celotnega državnega proračuna. Koliko je za to kriv nepremičninski balon?  Potem ko je gradbeništvo v preteklem desetletju raslo po dvomestnih stopnjah, so zdaj na vrsti padci. Od izbruha krize se obseg gradbenih del zmanjšuje in se je v treh letih že prepolovil. Slovensko gospodarstvo se tako oklepa zadnje bilke, izvoznikov. Bo naslednji Valentin kaj slajši?

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 3

  1. taresna says:

    In tudi po vsem tem, se bodo nekateri (zdaj k sreči že bivši) politiki trkali po prsih kako uspešni da so bili v času svojega vladanja.
    razen, če ne bodo hoteli tudi tega naprtiti kar novi vladi.

  2. MrT says:

    A ni to že tretje znižanje v nekaj mesecih (tednih?)??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>