Za enkrat še gre

Že decembra je Standard&Poor’s napovedoval spremembe bonitetnih ocen petnajstih držav evroobmočja. V prestolnicah, z izjemo neomajnega Berlina in zdavnaj odpisanih Aten, so s strahom pričakovali novice z druge strani Atlantika.

Med devetimi državami monetarne unije, ki imajo po novem nižjo kreditno sposobnost, jo je najbolj skupila Francija. Ko je v petek izgubila paradni AAA status, je Nicolas Sarkozy modro molčal, le dan zatem pa pohitel z zagotovili, da je krizo mogoče premagati »s kolektivno voljo in odločnimi reformami«. Znižanje je močno prizadelo tudi Portugalsko, njene obveznice so zdaj na ravni smetja, in Italijo, katere boniteta se je izenačila s Kazahstansko. Nesporna zmagovalka evroobmočja ostaja Nemčija, ki jo je tudi tokrat odnesla brez praske. Kljub temu, da Angela Merkel pooseblja nasprotovanje ameriškemu modelu reševanja krize in večji vlogi Evropske centralne banke, je Nemčija poleg Slovaške edina zadržala pozitivne obete za prihodnost.

Sorazmerno dobro jo je tokrat odnesla tudi Slovenija. Zdaj je sicer stopnjo nižje, na A+, a ima še vedno »močno sposobnost« poravnave obveznosti, čeprav je po novem »bolj dovzetna« za morebitne spremembe gospodarskih razmer. Te, poleg politične nestabilnosti, ostajajo naša najšibkejša točka. V tretjem četrtletju preteklega leta je slovensko gospodarstvo upadlo za 0,5%, napovedi največjih zunanjetrgovinskih partneric za prihodnost pa so vse prej kot rožnate.

Težavam kar ni videti konca. Decembra si je naša država pri drugih bonitetnih hišah, Moody’s in Fitch, tudi že prislužila negativne obete. Novo oceno bo Fitch objavil konec meseca in če kredibilne vlade, ki bi lahko zaustavila nadaljnje poslabšanje, ne dobimo v najkrajšem času, se nam ne piše nič dobrega.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Doma and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>