Zbogom Grčija, pa zdrava ostani!

Če sodimo po bančnih vlogah, se Grki poslavljajo od skupne evropske valute. Letos so iz bank dvignili že 40 milijard evrov, kar znaša 17% BDP. Samo v zadnjih dveh mesecih je iz bank odteklo 14 milijard. Predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, ki skupaj z Evropsko Centralno Banko in Evropsko komisijo rešujejo balkansko članico pred bankrotom, priznavajo, da zdravila ne pomagajo več.

Grki so dosegli skrajno mejo obdavčenja, zategovanje pasu pa ne daje več rezultatov. Od izbruha krize so se na primer sredstva, namenjena zdravstvu, zmanjšala za 13%. Iz sistema naj bi v prihodnjem letu iztisnili še za 900 milijonov prihrankov, a ta jih preprosto ne more več zagotoviti, saj je tik pred kolapsom. Ni pomagala niti zamrznitev zaposlovanja, niti znižanje plač in omejitev javnih naročil. Denarja zdaj ni dovolj za osnovna zdravila, ogrožen je celo program cepljenja najmlajših. Nekatere farmacevtske družbe so državi obrnile hrbet in prenehale dobavljati zdravila, dokler ta ne poravna starih dolgov.

Tudi prehodni vladi Lucasa Papademosa, katere glavna naloga je ohraniti Grčijo v evroobmočju do predčasnih volitev februarja prihodnje leto, veliki met kot kaže ne bo uspel. Za stanje v državi so najbolj krive prazne obljube grških politikov. Lep primer je privatizacija državnih podjetij. V letošnjem letu naj bi z njo zbrali pet milijard evrov, a je končni iztržek pičlih 390 milijonov. Zdi se, da se grški politiki še vedno pogajajo s figo v žepu, medtem ko večino obveznosti obesijo državljanom za vrat. Koliko časa še?

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 4

 1. bine bone says:

  Počivajte v miru bi moral biti naslov. Počivaj v miru, Grčija. Počivaj v miru Italija, Portugalska, Španija…

 2. APM says:

  Slovenija je v tem pogledu še bistveno večji problem.
  Poleg tega, da so nam gospodarsko zavozili državo, smo tudi mentalno na psu.
  Volitve so jasno pokazale,da volilci niso sposobni oceniti niti tega, kdo je državo zavozil in kdo pravzaprav tej državi škodi.
  Kako je mogoče, da nasedajo Milanu Kučanu, ki je problem te države že štirideset let? Ko se pojavi v javnosti, ga sprejme orkester brezglavih in brezsramnih novinarjev, v glavnem mladih nezrelih pičkic, ki poslušno izvajajo dekrete svojih urednikov, ki iz ozadja diktirajo vsebine pamfletov s katerimi perejo glave preprostim volilcem.
  Kdaj se bo končalo to umazano početje in bodo uredniški prasci prišli na videlo?
  Saj jih ni dosti,vendar ravno dovolj, da lahko vsak hip sprožijo kakršnokoli afero in uničijo kogarkoli, ali pa ustoličijo pokvarjence, kakršen je Bučar, Spomenka Hribar, Svetlana Makarovič, da o Kučanu ne govorim. Kako je možno,da je eden najslabših evropskih birokratov, za katerega 99% Slovencev ne ve, ne kje je, ne kje dela, ne kaj dela, že leta in leta med najpriljubljenejšimi slovenskimi politiki? Zanesljivo je eden najnesposobnejših in vendar nam ga ponujajo celo kot predsednika tehnične vlade. Pahor je proti njemu genij. Kako si pokvarjenci sploh upajo pomisliti na kaj takšnega? V krizi , v kakršno so nas komunisti pripeljali je Potočnik preteča katastrofa!
  Kako je možno moža, ki je bil predsednik najuspešnejše Slovenske vlade, Janeza Janšo tako očrniti med volilci, da je na repu priljubljenih slovenskih volilcev?
  Janaz Janša je eden redkih, ki se zaveda, kje je zlo v Sloveniji in da se je potrebno proti temu boriti do končne zmage. Dokler ne bo v Sloveniji premagana udbomafija s Kučanom na čelu, tako dolgo v Sloveniji napredka ne bo.
  Danes pa smo na razpotju. Ali poslušamo svarila iz Evrope in se odpovemo udbomafiji, ali pa preslišimo opozorila in se potopimo v temačni tolmun komunizma.
  Tukaj je potrebno opozoriti tudi na pogubne ambicije Gregorja Viranta. Ta človek je nesposoben ob enem pa zelo domišljav. V glavo mu je stopila pozicija, da je jeziček na tehtnici in da se lahko poigrava tako z Jankovićem, kot z Janšo.Ta prevzertnež se poigrava s Slovenijo.
  Vse napisano kaže, da smo slabši, kot Grčija.

 3. bine bone says:

  Janez Janša in noben od sedajnih ne mora ničesar. So lutke, ki z njimi upravljajo gospodarji iz sence. Nobena oseba, ki je bila izbrana na volitvah nima v Eu več nobene besede. Vladajo birokrati iz Evropske komisije in bankirji iz Centralne evropske banke (Europen Central Bank). Edina namen brezveznega in nemočnega ,,debatnega kluba” imenovanega Evropski parlament v Strasburgu v Franciji, blizu meje s Nemčijo, je dajanje podpore trditvi kako je EU ‘demokratična’. Politiki, razen nekaj najmočnejših se držijo proč od Komisije v Bruxellesu v Belgiji, v mestu kjer se dogajajo bistvene stvari. Torej vsak verodostojen parlament bi se moral tam obvezno nahajati, kot neizvoljeni ,,člani Komisije”, in bi jih moral skrbno spremljati in gledati kaj počne ta neizvoljena Komisija. Torej parlamenti evropskih držav nimajo nobenega vpliva na politiko naddržavnimi birokrati, a vse deluje v stilu:,, Samo se nam vi deklice in fantki lepo umaknite s poti in se pojdite igrati, in pustite nam odraslim da odločimo kaj in kako bo”.

 4. Valči says:

  Iz slo zornega kota bi rekel: hvala bogu da je tako!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>