Enim uspeva, drugim ne

Kot kaže, je letošnje deveto srečanje evropskih voditeljev, na katerem so sprejeli odločitev o fiskalni uniji, enim prineslo srečo, drugih pa se še vedno drži smola.

Včerajšnja dražba španskih obveznic je vsekakor prinesla olajšanje. Ne samo, da je četrti največji članici evroobmočja, ki že več kot leto dni omahuje pod težo gospodarske krize, uspelo zbrati dovolj sredstev, obresti so se ji celo znižale. Strogi varčevalni ukrepi so očitno obrodili sadove. Potem ko je španskim socialistom še pred volitvami uspelo proračunski primanjkljaj s 6,5% spraviti na 4,4% BDP, novoizvoljena vlada premierja Mariana Rajoya obljublja dodatno zategovanje pasu. K večjemu zaupanju investitorjev so vsekakor pripomogle tudi parlamentarne volitve, ki so dale prepričljivega zmagovalca.

Če se na Iberski polotok vrača zaupanje, pa tega ni mogoče trditi za naše zahodne sosede. Po odhodu Silvia Berlusconija, grešnega kozla, za katerega so verjeli, da bo s seboj odnesel tudi vse italijanske težave, tehničnemu premierju Mariu Montiju nikakor ne uspe prepričati investitorjev. Obresti na italijanske obveznice ostajajo nevarno visoko. Ker mora Rim v naslednjih štirih mesecih za poplačilo zapadlih obveznosti zbrati kar 100 milijard evrov, bo naloga morda pretežka celo za Super Maria. Današnje glasovanje o 30 milijard težkem varčevalnem paketu, na katerega je Monti vezal zaupnico, ga verjetno ne bo rešila. Olajšanje lahko prinesejo le volitve.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. Pingback: Koliko ocene sploh štejejo? | Lorax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>