Kriza piše črko W

Se še spomnite, kako so ekonomisti pred tremi leti ugibali, kateri črki bo podobna recesijska krivulja po zlomu banke Lehman Brothers. Včerajšnja skupna akcija največjih svetovnih centralnih bank, Ameriške Federal Reserve, ECB in bank Japonske, Kanade in Velike Britanije, da preplavijo medbančni trg s poceni denarjem, potrjuje črnoglede napovedi: svetovno gospodarstvo se ponovno krči, krivulja se spreminja v črko W.

Dve leti, odkar se Evropa otepa dolgov, ki so se nakopičili skozi desetletja in jih je razkrila gospodarska kriza, je slika Stare celine vse prej kot rožnata. Monetarna unija je na robu razpada, banke se šibijo pod bremenom državnih obveznic, ki se spreminjajo v kup brez vrednega papirja, investitorji razprodajajo deleže in bežijo na tuje, nelikvidno gospodarstvo omahuje na robu zastoja.

Kako je mogoče, da smo zabredli tako globoko? Evropski voditelji zadnji dve leti nenehno obljubljajo celovito rešitev za omahujoči evro, a odkar so se prvič pojavile težave z odplačevanjem dolga, rešitev na srečanjih na vrhu vedno znova preložijo na poznejši čas, po volitvah. Da ne bo prepozno.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. bine bone says:

    Rešit se moramo Trilaterarne komisije, Bilderbergov in Goldman Sacha. Banditi že vidno zgubljajo moč. Proti njim se je združilo že 160 držav na planetu. Prejšnji mesec so z dolgim nosom in praznih rok odšli krvosesi iz japonske od katere so hoteli denar. Henry Kissinger, J. Rockefeler in nekaj krvosesov iz združbe Rotschildov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>