Suhe krave

Poročilo o stanju kmetijskih površin in vodnih zalog na našem planetu, ki ga danes predstavlja FAO, Organizacija združenih narodov za prehrano, ni prijetno branje. Pregled globalnih možnosti za širitev kmetijske pridelave v prihodnosti, kaže žalostno sliko našega planeta in prinaša napoved obdobja suhih krav.

Tretjino kmetijskih zemljišč na zemlji ogroža erozija prsti, povečanje pridelave pa preprečuje vedno večje pomanjkanje vode.  Le slaba polovica kmetijskih površin še ni resno ogrožena. V zadnjih petdesetih letih je uspelo z uvajanjem sodobnih kmetijskih tehnik svetovni pridelek povečati za 150%, kljub temu, da je površina zrasla le za 12%. Zdaj so se izboljšave, ki so v preteklosti vsako leto omogočale višje donose, očitno izpele. Od možnosti za povečanje pridelave hrane na vedno bolj omejenih površinah in pri nenaklonjenih podnebnih razmerah je ostala edina možnost kontroverzna tehnologija genetskega inženiringa, ki pa več obeta imetnikom »intelektualne lastnine«, kot pa potrošnikom po svetu.

Demografske napovedi za naslednjih petdeset let napovedujejo nadaljnjo rast svetovnega prebivalstva, s sedem na devet milijard.  Če ob demografskih trendih upoštevamo še napovedi gospodarskega razvoja, ki težišče razcveta seli v tretji svet, in s tem povezanimi spremembami prehranskih navad, postaja jasno, da kmetijstvo postaja strateška dejavnost, svetovni trg pa oder, na katerem bodo glavno vlogo igrali tisti, ki bodo hrane imeli dovolj.

 

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>