Je nemška lokomotiva obstala?

Včerajšnja klavrna dražba nemških obveznic je pokazala, da utegnejo imeti evropski reformisti prav, ko pozivajo k takojšnjemu, še tesnejšemu povezovanju unije. Ohranitev evropske pogodbe s sedanjim načinom odločanja, ki ne zagotavlja ohranitve evra, ne pomeni več zgolj grožnje skupni valuti, pač pa vodi v popolni razpad evropskih povezav.

Neuspeh Nemčije, da bi z obveznicami včeraj zbrala šest milijard evrov, drobiž v primerjavi s transferi evropske valute v oslabele članice evroobmočja razkriva, kako je v zadnjih mesecih padlo zaupanje finančnih investitorjev v trdnost skupne valute. Največjemu evro gospodarstvu in plačniku zapadlih obveznosti je komaj uspelo najti kupce za dobro polovico ponujenih obveznic, pa še to z najvišjim pribitkom doslej.

Obresti na nemške papirje, ki so dolgo predstavljale zadnje upanje zagovornikov nespremenjenih odnosov v uniji, so zrasle preko tistih, ki jih za financiranje svojega javnega dolga plačujejo Američani. Ker tudi na drugi strani Atlantika dogovora o tem, kako ga zmanjšati, ni, še manj pa, kdo bo poravnal račun, postaja jasno, da nas utegne neodločnost politike še drago stati.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Komentarji: 1

  1. bine bone says:

    V Mostah so včas popravlja lokomotive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>