¿Evropa nas gleda?

Medtem ko gospodarstvu ponovno grozi recesija, brez dela je že petina prebivalstva, se Španija danes odloča, kdo bo kraljevino vodil v naslednjem obdobju. Odhajajoči premier Jose Luis Zapatero se je zaradi svoje nizke priljubljenosti vnaprej odpovedal tretji kandidaturi, a to kot kaže njegove stranke ne bo rešilo pred volilnim porazom.

Nedejavnost socialistov, ki se niso dovolj učinkovito spopadli s krizo četrtega največjega gospodarstva evroobmočja, Španijo je najprej prizadel zlom nepremičninskega trga, nato pa še težave bančnega sektorja, bodo volivci očitno kaznovali z glasovi desnici. Presenetljivo, saj ta ne ponuja hitrih rešitev, pač pa še tesnejše zategovanje pasu na vseh področjih, od znižanja plač javnih uslužbencev, do zmanjševanja sredstev za zdravstvo in šolstvo.

Kriza je doslej zrušila že vlade štirih omahujočih članic evroobmočja, Irske, Portugalske, Grčije in Italije. Danes je očitno na vrsti Španija. Med predvolilno kampanjo so se stroški njenega zadolževanja že dvignili nad magično mejo 7%, gospodarstvo pa caplja na mestu. Nek španski časopis je danes izšel z velikim naslovom: Evropa nas gleda.

Lorax

Avtor: Lorax

Lorax verjame v moč besed. Svet bo postal lepši le, če ga bomo spreminjali skupaj, pri tem pa verjeli, da resnica zmeraj zmaga, čeprav včasih z zamudo.
This entry was posted in Po svetu and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>